Hier kunt u de Friezen dekhengsten vinden die bij ons dekstation beschikbaar zijn.

 


Fryso 518 (Hessel x Jisse x Anton x Doeke)

KFPS ~ 2017 ~ 1,64 m 

Fryso 518 is het eerste veulen van de stermerrie Marrit van de Pole (v Jisse). Marrit komt uit stam 121, deze stam is vrij klein en daardoor zeer laag verwant. Fryso 518 heeft dan ook een verwantschap van 17,5%. Fryso 518 is een lang gelijnde hengst met een mooi bespierde hals. Zijn schoft is goed ontwikkeld met goed aangesloten lendenen en een ideaal kruis met de juiste lengte en de gewenste ligging. De stap is voldoende ruim, zeer actief en met veel buiging in het spronggewricht. Fryso 518 draaft lichtvoetig, zeer actief en met veel buiging van het spronggewricht . De galop is krachtig met veel activiteit. Hij laat zich goed bewerken en geeft zowel de ruiter als menner een fijn gevoel. Fryso 518 behaalde tijdens het CO in 2020 een puntentotaal van gemiddeld een 81,8.

De knappe Fryso 518 kan bouw, kracht, bewegingstechniek, instelling en bewerkbaarheid verbeteren bij uw merrie.

Dekgeld €900,- excl. btw en verzendkosten

 

Fokker J.D. Annema te Hoornsterzwaag

 


Rommert 498 (Norbert 444 Pref Sport x Jasper 366 Pref Sport)
KFPS ~ 2013 ~ 1.72 m

De hengst Rommert 498 is een zeer allround sportpaard. Zijn fokker en eigenaar Pieter Okkema behaalde met hem in de mensport maar liefst 24 winstpunten in de klasse ZZ. Dit duo liet ook in de tuigsport mooie resultaten zien. Zowel voor showwagen als voor de Friese Sjees. Onder het zadel heeft Rommert 498 ook winstpunten behaald in de klasse Z2. Met recht een zeer allround sportpaard.

Rommert 498 is een rastypisch, met veel uitstraling en lang gelijnde hengst. Hij beschikt over sterke verbindingen in de bovenlijn. Ook heeft hij veel kwaliteit in zijn bewegingen. De hengst beschikt over veel ruimte, kracht en buiging in het achterbeen. Daarbij toont hij veel inzet, is werklustig, is erg fijn te rijden en zeer braaf in de omgang.

De nakomelingen van Rommert 498 lijken net als hun vader rastypisch, vriendelijk en werkwillig. Zij beschikken ook over dat super karakter en bewegen met een zeer sterk gebruik van het achterbeen, Van de 1e jaargang nakomelingen werden maar liefst 3 jonge hengsten aangewezen voor de voorrijdagen.

 

Kortom Rommert 498 is een sterke hengst met veel maat, een goed formaat en zeer vriendelijk. Dat maakt hem veelzijdig inzetbaar in de fokkerij. 

 

Dekgeld €850,- excl. btw en verzendkosten

 

Fokker P. Okkema


Jurre 495 Sport (Maurits 437 Sport x Jasper 366 Sport/Pref)
KFPS ~ 2011 ~1.69 m 

 

Jurre 495 is een mooi gelijnde hengst met zeer veel rasuitstraling. Hij heeft een zeer mooi aansprekend hoofd en een gitzwarte kleur. Jurre 495 heeft 3 goede basisgangen, waarbij zijn achterbeen gebruik opvalt, hij kreeg maar liefst een 9 voor zijn draf aan de hand. Jurre 495 heeft een fantastisch karakter en wil zeer graag werken. Jurre 495 komt uit een eerste premie Stermerrie van Jasper 366 uit stam 25. De moeder en grootmoeder zijn respectievelijk een Stermerrie van Teunis 332 en een eerste premie Ster- en preferente merrie van Oege 267. Een halfzus van Jurre 495 is al reeds Kroon.

Jurre 495 werd Algeheel Kampioen Hengstenkeuring in 2017, 2018, 2019 en in 2021. Ook werd Jurre de winnaar van de competitie voor de Sjees in 2016.

 

Dekgeld €1000,- excl. btw en verzendkosten 

 

Fokker H. Deinum te Schraard


Eise 489 Sport-Elite (Maurits 437 Sport x Olof 315 Sport)
KFPS ~ 2009 ~ 1.67 m

De 6-jarige fraai rastypische Eise imponeerde afgelopen seizoen al in het tuig op de concoursvelden. Z’n kwaliteiten lijken ook met name in de tuigsport te liggen, hoewel hij ook in de andere beide disciplines een prima testresultaat liet zien. Met name z’n krachtige achterbeengebruik is z’n handelsmerk.

Eise 489 is een Maurits 437-zoon uit een zeer goede moederlijn. Z’n moeder is een Olof 315-dochter die op 10-jarige leeftijd voorlopig Kroon werd. Ze heeft drie sterkinderen waarvan een Model (en Sport). Z’n grootmoeder is een sterpreferente*6 merrie van de preferente Jochem 259, terwijl z’n overgrootmoeder is preferente stermerrie is van de preferente Tsjalling 235 met 6 sternakomelingen (waarvan 3 preferent) – stam 15).

 

Dekgeld €900,- excl. btw en verzendkosten 

 

Fokker R. De Vries-Bakker te Hindelopen


Bastiaan 510 Sport-Elite (Jisse 433 x Tsjerk 328)
KFPS ~ 2008 ~ 1.64 m

 

Bastiaan 510 Sport-Elite  is in Australië goedgekeurd na voltooiing van het verkort onderzoek. De goedkeuring van Bastiaan 510 symboliseert een dubbele primeur: hij is de eerste hengst die op Australische bodem is goedgekeurd en hij is de eerste Jisse 433-zoon die een deklicentie heeft behaald. Bastiaan 510 is door zijn prestaties in het dressuur op Prix St. Georges niveau aangewezen voor het verkort onderzoek. Bij de inspectie in New South Wales werd Bastiaan 510 in de hand gepresenteerd.

Hoofd van de jury Harrie Draaijer: “Braggo S. (de naam van Bastiaan 510 voor zijn goedkeuring) presenteerde zichzelf goed. In de voorgaande maanden heeft de Hengstenkeuring in Nederland een aantal van zijn Prix St. Georges-testen beoordeeld. Op basis van deze bevindingen, de presentatie in Australië en een stamboombeoordeling ontving hij een uitnodiging voor de korte test.”

 

Veertien dagen na deze uitnodiging werd de hengst voor de tweede keer beoordeeld door Draaijer en collega-jurylid Wil Thijssen. Braggo S. werd ook meegenomen voor een testrit door Grand Prix-rijder Rozzie Ryan die erg te spreken was over de werkethiek en gretigheid die Braggo S. toont. Terug in Nederland werden de beelden van de training onderzocht door Frenk Jespers en Jaap Boersma. Op basis van deze gegevens en zijn goede uiterlijk, fijne afkomst, hoge fokwaarden en positieve karakterbeoordeling heeft de Hengsteninspectiecommissie besloten het bestuur te adviseren de hengst Braggo S. goed te keuren voor de dekdienst als Bastiaan 510.

Draaijer: “Bastiaan 510 heeft als veulenboekhengst al een paar geregistreerde nakomelingen op zijn naam staan. De kwaliteit van zijn zonen en dochters die bij inspecties worden gezien, lijkt in orde te zijn. Bastiaan 510 heeft een goed model met hengstuitdrukking. De juiste stap toont meer dan bevredigende paslengte en gebruik van het lichaam. In draf beweegt hij soepel. De juiste galop vertoont goede stappen met een meer dan bevredigende zelfhouding.”

 

Dekgeld €1000,- excl. btw en verzendkosten 

 

Fokker E. van Slooten te Joure


Hengstenhouderij en Trainingsstal Marcel van Bruggen aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor schade, ziekte, letsel van mensen, dieren, vervoermiddel of anderszins.